Tips van Babette: Hoe begin je met een puzzel?


Tips van Babette: Hoe begin je met een puzzel?

Als je net begint met puzzelen kan het soms best lastig zijn een goede start te maken. Zoveel stukjes en hoe begin je? En misschien wel nog belangrijker, wáár begin je? Want een grote legpuzzel heb je vaak niet in één dag af. En ’s avonds bij het avondeten merk je pas dat die puzzel op de eettafel ontzettend in de weg ligt. Ben je een beginnend puzzelaar? Dan heb je vast wat aan mijn tips.

Er zijn verschillende soorten puzzels, elk met een andere moeilijkheidsgraad. Dit is afhankelijk van het aantal stukjes, het type afbeelding en de vorm van de stukjes. 

Sorteer de puzzelstukjes

Ik start altijd eerst met het sorteren van de puzzelstukjes. Hiervoor gebruikt ik de Jigsort met 4 losse sorteerborden om alle stukjes op te sorteren. Ook bevat het een los puzzelbord om de puzzel op te maken, en een handige koffer om de puzzel in te bewaren. Ik sorteer niet alles direct op kleur. Wel leg ik alle stukjes uit de zak in de verschillende doosjes van de Jigsort met het plaatje omhoog. Een tijdrovende klus, maar wel heel rustgevend. Altijd neem ik me voor niet al direct te gaan puzzelen terwijl ik de stukjes met het beeld omhoog leg. Dat is me tot op heden nog nooit gelukt! Ik zie altijd wel wat stukjes aan elkaar liggen, of ik leg de puzzelstukjes die bij elkaar horen alvast aan elkaar.

Gebruik een puzzelplaat

Tijdens het sorteren haal ik tegelijkertijd de randjes uit de dozen en leg die alvast op mijn Jigboard. Op deze puzzelplaat maak ik de puzzel. Het bord is gemakkelijk te verplaatsen en op te bergen. De speciale bekleding van het bord zorgt ervoor dat de puzzelstukjes niet verschuiven of uit elkaar vallen. Dat is wel zo handig. Ik kan de puzzel thuis namelijk niet op mijn tafel laten liggen, want dan is het lastig eten. Vroeger deed ik dat nog wel en legde er een tafelkleed overheen als ik moest stoppen. Tot er een keer een glas water over mijn puzzel heen viel. Je kunt je de frustratie vast voorstellen. Dat was voor mij het moment om over te stappen naar het gebruik van een puzzelmat of puzzelplaat. Die kun je makkelijk verplaatsen. Het ligt eraan met hoeveel puzzelstukjes ik werk of ik kies voor een mat of plaat. Voor alle puzzels tot 1500 stukjes gebruik ik de Jigboard1500. Bij grotere puzzels tot 3000 stukjes gebruik ik een puzzelmat.

Start met één kleur

Ik begin bij het puzzelen altijd met de rand en daarna het grootste vlak van één kleur. Als de kinderen aanschuiven, leggen zij het liefst de rand. Dat vinden ze het leukst en het geeft natuurlijk snel resultaat. De lucht daarentegen blijft meestal tot het einde liggen, zeker als het om een groot vlak gaat. Die stukjes lijken ook erg op elkaar, dus dat is een graadje moeilijker en duurt langer om te leggen. Daarom kies ik vaak voor een ander vlak van één kleur. Daarna ga ik aan de slag met markante punten in de puzzel. Bijvoorbeeld een boom met rode bladeren, of een huis dat er net iets anders uitziet dan de rest van de puzzel. Daarna begint het opvullen. Afhankelijk van mijn bui begin ik met één doos van de Jigsort. Meestal de kleinste in lila. Die puzzel ik leeg en pak daarna de volgende kleur. Een andere manier is om de puzzel vanuit een hoek in te vullen. Maar dit lukt mij eigenlijk nooit, ik zie in de puzzeldoos altijd net díe stukjes die totaal aan de andere kant van de puzzel passen. Dus bij mij is het chaos troef als ik puzzel.

Veel puzzelplezier! 

Babette

×