Onze favoriete accessoires voor legpuzzels


Onze favoriete accessoires voor legpuzzels

Je bent fanatiek aan het puzzelen geslagen met het idee dat je deze puzzel wel even in een middagje in elkaar legt. Jij gaat deze puzzel rocken! Om er vervolgens achter te komen dat het net allemaal even ietsje langer duurt dan je had gehoopt. Je wilt er pas een aantal dagen later mee verder, maar wat doe je er dan in de tussentijd mee? En als je de puzzel na al die moeite eenmaal af hebt, wil je het natuurlijk graag inlijsten om vol trots aan de muur te laten shinen. 

Er zijn een aantal puzzelaccessoires om jouw hobby nét dat beetje extra te geven. Ons puzzelhart gaat er in ieder geval sneller van kloppen, want het maakt het puzzelen vaak een stuk aangenamer. We delen onze favorieten. 

De ultieme puzzelplaat
Jigboards, oftewel een puzzelplaat, zijn ontzettend handig als je thuis een vlak oppervlak mist, als je een puzzel op de bank wilt leggen of als je de puzzel tussentijds gemakkelijk van de eettafel af wilt halen. Een Jigboard is de ultieme puzzelplaat die het puzzelen een stukje comfortabeler maakt. In onze shop vind je verschillende puzzelplaten van Jumbo, Jigthings en Ravensburger. Jigboards zijn lichtgewicht, gemaakt van stevig materiaal en volledig bekleed met een dunne laag zacht materiaal. Naast dat dit materiaal ervoor zorgt dat het geen krassen op je eettafel achterlaat, zorgt het er ook voor dat de puzzelstukjes niet verschuiven bij het verplaatsen van de puzzel. Zelfs niet als je het Jigboard enigszins scheef houdt. Het opstaande randje zorgt ervoor dat je geen stukjes verliest. Ook wordt het Jigboard geleverd met een puzzelvel om de puzzel te bedekken en beschermen op het moment dat je niet puzzelt. Belangrijk is te kiezen voor een plaat die past bij het aantal puzzelstukjes dat je wilt leggen. Zo zijn er 4 verschillende Jigboards, geschikt voor puzzels van 500, 1000, 1500 en 2000 stukjes. 

Opgeruimd staat netjes
Je wilt niet dat de puzzelstukjes op een gegeven moment door heel het huis liggen. En je wilt al helemaal geen puzzelstukjes kwijtraken. Wat je het best kunt doen om dat te voorkomen? De puzzel netjes opbergen in een opbergmap. Ook deze zijn er in verschillende soorten en maten. De meest luxe variant is de Jigsort. Deze bestaat uit een losse puzzelplaat, een losse koffer en 4 losse sorteerborden om je puzzelstukjes op te sorteren. Eigenlijk heeft de Jigsort alles in één, dus je hoeft niet apart de puzzelplaat en sorteerbakjes te kopen. Vandaar ook de luxe uitvoering. Deze opbergkoffer is van hoge kwaliteit en ontzettend handig om je (half afgemaakte) puzzel op te bergen of zelfs mee te nemen. De Jigsort 1500 is geschikt voor puzzels tot en met 1500 stukjes, de map met alle inhoud weegt 9,4 kg. Je kunt ook kiezen voor een Jigsort voor 500 of 1000 stukjes. Maar het is altijd aan te raden voor de grotere variant te gaan, aangezien je daar ook kleinere puzzels in kunt maken. Ga je toch liever voor een wat minder luxe optie? Dat kan. Jumbo bijvoorbeeld heeft de ‘Portapuzzle’, waarbij je het puzzeloppervlak kunt vergroten met twee bijgeleverde panelen. Of kies voor de ‘Puzzle store’ van Ravensburger, met een puzzelmat, sorteerbakjes en een opbergmap. In plaats van voor een koffer of map, kun je ook kiezen voor een oprolbare mat ‘Roll your puzzle’ om je puzzel in te bewaren. Je maakt de puzzel op de mat en als je de puzzel wilt verplaatsen, rol je hem met mat en al op. 

Versier je huis
Ben je klaar met puzzelen en wil je het graag gebruiken als versiering in je huis? Dan is er speciale lijm om de puzzelstukjes aan elkaar te plakken. Elk merk heeft zijn eigen lijm, in onze shop wordt het meest gekozen voor de Jumbo en Ravensburger lijm. Maar we verkopen ook Heye en Educa puzzellijm. Wij hebben zelf geen echte voorkeur. Met één flesje lijm kun je zo’n 2000 puzzelstukjes plakken, uiteraard afhankelijk van de hoeveelheid lijm die je gebruikt. Meestal breng je de lijm aan op de bovenkant van de puzzel zodra deze af is. Je hoeft dus niet stukje voor stukje de lijm er op te smeren. Let er wel op dat je wat tussen je tafel en de puzzel legt, zodat de lijm niet blijft plakken mocht het door de naden van de puzzel heen sijpelen. 

Opbergen, stapelen en sorteren
Zoals je leest, staat de puzzelsport niet stil. De tijd dat je een puzzel op de eettafel moest laten liggen is voorbij. Gelukkig maar. De verschillende puzzelaccessoires maken het puzzelen een stuk comfortabeler en makkelijker. En er is genoeg keuze! Ga voor de functionaliteit die het best bij jou past en berg je puzzel gemakkelijk tussendoor op. Voor ieder wat wils. Bekijk hier een overzicht van al onze puzzelaccessoires

Met welk puzzelaccessoire werk jij het liefst? Laat het ons weten in de reacties.

×