Kinderpuzzels uitkiezen, waar let je op?


Kinderpuzzels uitkiezen, waar let je op?

Met het koude herfstweer is het heerlijk om binnen te blijven. Lekker knus en warm. Maar de hele dag gamen of tv kijken, gaat al snel vervelen. Eens toe aan iets anders? Pak er een puzzel bij, een gezellige gezinsactiviteit en ook nog eens goed voor de ontwikkeling van je kind! Maar waar let je op als je een kinderpuzzel uitkiest? 

Sommige basisscholen geven zelfs puzzeldiplomaā€™s uit om puzzelen onder kinderen te stimuleren. Dat doen ze niet voor niets, want puzzelen is erg goed voor je kind. 

Puzzelen voor de ontwikkeling
Kinderen leren tijdens het puzzelen verschillende vaardigheden. We zetten de belangrijkste voor je op een rij: 

Motorische vaardigheden
Puzzelen is vooral bij kleine kinderen goed voor de motorische ontwikkeling. Je kent vast de grote vormenpuzzels met de bekende rondjes, vierkanten en rechthoeken. Daar beginnen de kleintjes mee. Langzaam gaat dit over in legpuzzels waarbij de stukjes in elkaar moeten worden gelegd om een geheel te vormen. Het voordeel van puzzelen is dat kinderen een betere hand-oog coƶrdinatie ontwikkelen. Ook stimuleert het de fijne motoriek. De kleine precieze bewegingen die ze maken, helpen hen later ook bij het aanleren van nieuwe dingen, zoals leren schrijven. 

Cognitieve vaardigheden
Ook op cognitief niveau hebben kinderen baat bij puzzelen. Ze leren bijvoorbeeld vormen te herkennen. Dit begint ook met vormen als driehoeken en vierkanten, later wordt het moeilijker door meer abstracte vormen van een puzzel te leren. Ook stimuleert puzzelen het geheugen. Kinderen moeten namelijk onthouden als een stukje niet op een bepaalde plek past. 

Emotionele vaardigheden
Ook triggert het puzzelen emotionele vaardigheden bij kinderen. Ze leren een doel voor zichzelf te stellen, die puzzel moet namelijk opgelost worden. Naarmate je kind ouder wordt en een steeds moeilijkere puzzel gaat maken, komen daar andere doelen bij. Zoals kleuren en randjes bij elkaar zoeken. Ook wordt het geduld van kinderen op de proef gesteld, een puzzel is namelijk niet zo Ć©Ć©n, twee, drie gemaakt. Ze leren daarmee vaardigheden als geduldig en volhoudend te zijn en gefocust te blijven. 

Kies het juiste aantal stukjes
Het aantal stukjes van de puzzel bepaalt ook de moeilijkheidsgraad. Hoe meer stukjes, hoe meer details van de afbeelding verspreid zijn. Bij het uitkiezen van de geschikte puzzel, kijk je naar de leeftijd van je kind. Hoe jonger, des te minder stukjes en gemakkelijker de puzzel. Naarmate je kind ouder wordt, kun je het aantal stukjes langzaam ophogen. Sommige kinderen zijn al op jongere leeftijd toe aan kleinere of meer stukjes. Zolang ze nog dingen in hun mond stoppen, kies dan altijd voor grote stukken. Voor de allerkleinsten zijn vloerpuzzels leuk en handig. Je wast ze gemakkelijk af en ze kunnen buiten gebruikt worden. Daarnaast hebben ze grote stukken dus worden niet ingeslikt en de puzzelstukjes verdwijnen niet snel. Andere leuke puzzels voor de jongere kids zijn aqua puzzels. Deze stukjes kunnen mee in bad of onder de douche, wat een extra sensorieke ervaring met zich meebrengt. 

Over het algemeen kun je dit als advies aanhouden: 

Leeftijd 0 tot 1 jaar
Kies voor een puzzel met zo min mogelijk stukjes, bijvoorbeeld een vormenpuzzel. Er hoeft geen afbeelding te worden gelegd, maar de vorm moet in de juiste stukjes van het bord passen. 

Leeftijd 1 tot 4 jaar
Een puzzel met 50, 70 tot maximaal 100 stukjes geven kinderen tot 4 jaar genoeg uitdaging. Kies voor een kleurrijke afbeelding en maak het puzzelen een feest! 

Leeftijd 4 tot 6 jaar
Kinderen met een leeftijd tot 6 jaar vermaken zich prima met een puzzel van maximaal 250 stukjes. Deze puzzels hebben vaak een afbeelding met wat meer details en geven daardoor meer uitdaging. Een puzzel van hun favoriete tv-held doet het altijd goed. 

Leeftijd 6 tot 8 jaar

Je houdt kinderen in een leeftijd tot 8 jaar wel even zoet met een puzzel van maximaal 500 stukjes

Leeftijd 8 tot 12 jaar
Bij kinderen van 8 tot 12 jaar is het ruimtelijk inzicht al goed ontwikkeld. Zij kunnen al prima uit de voeten met een puzzel tot 1000 stukjes

Leeftijd ouder dan 12
Voor kinderen ouder dan 12, is een puzzel vanaf 1000 stukjes uitdagend genoeg. Als je ze echt uit wilt dagen, kies dan voor een puzzel van 3000 stukjes

Elk kind is natuurlijk anders. En welke puzzel je ook kiest, ze vinden het vaak fijn als je ze een handje meehelpt. Of tenminste op weg helpt. Gaandeweg leren ze steeds meer, maar een puzzel samen maken is natuurlijk veel gezelliger!

×