Even voorstellen: Babette Fanoy


Even voorstellen: Babette Fanoy

Ik, Babette Fanoy, puzzel al mijn hele leven. Mijn passie voor deze ontspannende bezigheid deel ik graag met anderen. Daarom heb ik samen met mijn familie in maart 2011 Legpuzzels.nl overgenomen, een echt familiebedrijf dus. Vroeger maakten we elke Kerst minimaal 4 legpuzzels met het hele gezin. We zijn opgegroeid als echte puzzelfanaten.

Met behulp van mijn moeder vielen in 2011 de puzzelstukjes letterlijk in elkaar. Samen met mijn broer en zus werd ik eigenaar van Legpuzzels.nl. 

Terugkerend ritueel
En niet alleen met Kerst legden we puzzels, al van jongs af aan hielden we ons binnen de familie gedurende het jaar bezig met puzzelen, het was een echte gezinsactiviteit. Tijdens Kerst werd altijd de puzzel van de watersnood van Walcheren uit de kast getrokken. Het was een vast ritueel. Mijn moeder heeft zelfs enkele stukjes met de hand nagemaakt, omdat deze door de jaren heen zoek waren geraakt. Nog altijd staat deze puzzel in mijn kast, en nog altijd maak ik hem met Kerst. Belangrijk is wel om niet te hard uit te ademen tijdens het leggen van deze puzzel, anders verschuiven de stukjes. De puzzel gaat al een behoorlijk aantal jaartjes mee. Destijds pasten de stukjes nog niet zo goed in elkaar als nu, zeker niet bij een handgesneden puzzel.

2 stukjes voor het slapengaan
Samen met mijn twee dochters woon ik bij het puzzelpakhuis in Maarssen waar alle puzzels worden verpakt en verstuurd. Mijn hobby is ook overgeslagen naar mijn kinderen. In de jonge jaren van mijn dochters gingen we steeds meer Jan van Haasteren puzzels maken. We gebruikten leuke aansprekende platen met veel opvallende stukken erin zodat de kinderen ook mee konden helpen. Voor het slapengaan, wilden ze allebei minimaal 2 stukjes leggen. Met wat hulp is ze dat altijd gelukt. Met als kers op de taart dat we in 2019 mee mochten doen aan het Nederlands Kampioenschap Legpuzzelen

NK Legpuzzelen
We kwalificeerden ons in De Lier voor de finale met De Speeltuin. We eindigden daar met de hakken over de sloot als 5e. Bij het NK Legpuzzelen zijn we uiteindelijk 14e van Nederland geworden. Een knappe prestatie met een onwijs leuke puzzel, maar niet de makkelijkste! Dat was het leukste aan het NK, dat we tijdens de finale de nieuwste Jan van Haasteren puzzel mochten maken. Deze was nieuw voor ons allemaal, echt een uitdaging. De puzzel heet, zeer toepasselijk, ‘Jan van Haasteren NK legpuzzelen’ en bestaat uit 1000 stukjes. In 2020 is het NK puzzelen helaas door COVID-19 niet doorgegaan. Bij de finale zou de puzzel ‘Jan van Haasteren Eurosong Festival’ gebruikt worden. Deze puzzel is eerder uitgebracht zodat iedereen de puzzel thuis kan maken. 

De grootste legpuzzel
Puzzelen gebruiken wij echt om te ontstressen. Mijn dochter Danae en ik zijn één weekend per maand bezig met de Ravensburgers’ puzzel van 40.320 stukjes ‘Disney Mickey’s 90ste verjaardag’. De puzzel is verpakt in 10 zakken van 4000 stukjes, we maken in één weekend één puzzel. Het eindresultaat van de puzzel is bijna 7 x 2 meter groot. Tussendoor leg ik voornamelijk Jan van Haasteren puzzels die nog in de kast liggen. Als we een stukje missen uit de puzzel, leveren we deze in bij ‘JVH Ontbrekende stukjes’. Dit is een project van Gemiva in Gouda waar ze incomplete puzzels van Jan van Haasteren voorzien van ontbrekende stukjes. Hiervoor moeten ze de plaat wel helemaal puzzelen, dus het kan even duren voor ze je stukje hebben, maar daarna kun je wel je puzzel helemaal af maken.

Een gezellige puzzelgroet,

Babette

×