Een lintje voor Jan van Haasteren!


Een lintje voor Jan van Haasteren!

Striptekenaar voor grote Jumbo puzzelprenten Jan van Haasteren is koninklijk onderscheiden met een lintje. Na jarenlang keihard werken aan puzzelprinten waarop van alles gebeurt, is zijn werk bekroond. Wij van Legpuzzels.nl, en groot fan van zijn werk, waren bij dit bijzondere moment. Wij feliciteren Jan van Haasteren met zijn lintje! 

Overdonderd door het gebeuren, kreeg Jan in 2013 het lintje opgespeld en mag zich sindsdien Ridder in de orde van Oranje Nassau noemen. Benieuwd hoe die dag eraan toe ging? Wij legden alles vast op camera. Bekijk hier de video

Initiatief
Anja Huizing, één van de grootste fans van Jan van Haasteren, nam het initiatief om Jan aan te dragen voor een lintje. Jan en zijn vrouw Romi wisten van niets. Anja vertelt: “Al sinds 2008 verzamel ik alles wat Jan van Haasteren aan tekenwerk heeft gemaakt gedurende zijn loopbaan. Door het leggen van zijn puzzels raakte ik in de ban van zijn stijl. Ik kwam in contact met andere puzzelaars en enkele verzamelaars. Regelmatig kwam er vanuit die groep de opmerking dat hij een lintje zou verdienen, voor al het plezier en soms ook troost die men beleeft aan het leggen van de puzzels. Ook vanuit Het stripschap kwam zo’n opmerking.” Vanaf dat moment ging Anja zich verdiepen in de procedure van een aanvraag en aanbeveling. 

Aanvraag indienen
“Ik besefte mij heel goed dat iemand er wel voor in moest zijn om de aanvraag te doen, dus ik ging op zoek naar zijn dochter. Zij had de formulieren om een onderscheiding aan te vragen in huis. Wel wilde ze eerst weten of de procedure die daarin werd vermeld correct was. Omdat ze erg druk was met haar werk en de vakantie voor de deur stond, bood ik haar aan navraag te doen bij de Gemeente Bergen, waar Jan woont. Helaas was inmiddels de sluitingsdatum al voorbij. Tot mijn verrassing kreeg ik uitstel. Ik had twee dagen de tijd om de aanvraag alsnog in te dienen.”


Waardering

“Om 9.00 uur in de ochtend ging ik van start en de volgende dag om 11.00 uur had ik alles gereed om digitaal aan te leveren. Alle aanbevelingen hadden de strekking van waardering voor zijn werk, zijn tomeloze inzet, zijn behulpzaamheid en de lach die hij op ieders gezicht tovert met die fantastische tekeningen. Na het indienen was het even wachten. Maar in maart 2013 kwam het geweldige bericht dat Jan onderscheiden zou worden. Hij werd onderscheiden voor zijn grote verdiensten jegens de samenleving en dat is Ridder in de orde van Oranje Nassau. Volgens velen een welverdiende onderscheiding.”

Wie is Jan van Haasteren?
Vanaf het eerste moment dat hij een potlood kan vasthouden, is Jan van Haasteren niet meer te stoppen. Hij werd geboren in Schiedam in 1936. Na zijn opleiding belandde hij in de reclamewereld, welke hij in 1962 graag verruilde voor striptekenen bij Marten Toonder Studio’s. Dit was het begin van zijn fantastische carrière. Zijn gekke ideeën kon hij kwijt in zijn allereerste strip ‘Baron van Tast’. Veel van zijn huidige kenmerken vinden zijn oorsprong in deze strip. Denk aan de haaienvin, hét handelskenmerk van de tekenaar. In de jaren ’80 start Jan zijn samenwerking met Jumbo. Samen ontwikkelen ze jaarlijks nieuwe ideeën voor de welbekende Jan van Haasteren puzzels. 

Hoe gaat het nu met Jan van Haasteren? 

Vanuit zijn atelier tekent Jan nog elke dag. Hij haalt nog altijd veel voldoening uit het tekenen van puzzels en hoopt hier nog jaren mee door te kunnen gaan. Om aan de grote vraag van legpuzzels te kunnen voldoen, werd in 2013 een studio opgezet waarin twee andere tekenaars (Dick Heins en Rob Derks) ook werken onder de naam Jan van Haasteren. Zo blijft zijn werk, ook voor de toekomst, gewaarborgd. Tijdens de coronacrisis in 2020, het jaar waarin we met z’n allen thuisblijven, beleeft de ouderwetse legpuzzel weer hoogtijdagen. Legpuzzels zijn niet aan te slepen. En daardoor staat de inmiddels 84-jarige Jan van Haasteren op het toppunt van zijn populariteit.

×