De geschiedenis van de puzzel


De geschiedenis van de puzzel

Puzzelen, het is een moeilijke opgave die je voor je plezier probeert op te lossen. Maar hoe is dat ooit ontstaan? En werd het altijd gewoon als tijdverdrijf gedaan of zat er een andere gedachte achter? We zochten het voor je uit. Hier lees je alles over de geschiedenis van de puzzel. 

Tegenwoordig ontspannen we met een avondje puzzelen. Het zorgt voor een lager stressniveau, hoe moeilijk de puzzel ook is. Legpuzzels zijn het nieuwe mindfulness. Maar werd dat vroeger ook zo gezien?

Houten handgesneden puzzels
In tegenstelling tot nu, werden legpuzzels vroeger vooral educatief ingezet. Rond 1760 legde graveur en cartograaf John Spilsbury de allereerste hand aan de puzzel. Met behulp van een inwerkzaag werd een landkaart op hout langs nationale grenzen gezaagd. Handig om te gebruiken in het onderwijzen van aardrijkskunde. Het terug in elkaar leggen van de stukken, maakte het de leerling makkelijker om de topografie te leren. Sindsdien werd er gepuzzeld met houten stukken. Het was pas aan het eind van de 19e eeuw dat de eerste kartonnen legpuzzels verschenen. In die periode was puzzelen een behoorlijke uitdaging. Er was geen gidsafbeelding beschikbaar, dus het bleef tot het laatste puzzelstukje een mysterie welke afbeelding uiteindelijk zou ontstaan. Wel spannend, toch? Daarnaast was puzzelen vooral iets voor de high society in Amerika. In 1908 kostte een handgesneden puzzel in de VS zo’n 5 dollar, terwijl de gemiddelde werknemer slechts 50 dollar per maand verdiende. Voor hen was dat een luxe die ze zich niet konden veroorloven.  

Ontsnappen aan de werkelijkheid
In 1930, tijdens de wereldwijde economische crisis, de Grote Depressie, nam de populariteit van de legpuzzel een vogelvlucht. Je kunt het vergelijken met de coronacrisis in 2020, waarbij legpuzzels ontzettend populair werden onder de thuisblijvers. Puzzelen bood tijdens de Grote Depressie een ontsnapping uit de moeilijke tijd. Dat de puzzels betaalbaarder werden, hielp daar ook aan mee. Veel werkloze ambachtslieden begonnen puzzels te snijden in hun werkplaatsen om ze lokaal te verkopen of te verhuren. Daarnaast hadden fabrieken een nieuwe manier gevonden om puzzels sneller en goedkoper te fabriceren, namelijk door ze te stansen. Daarmee boden legpuzzels een goedkope, duurzame en recyclebare vorm van entertainment. Het was dan ook rond deze tijd dat puzzels complexer en aantrekkelijker werden gemaakt voor volwassenen. Na de Tweede Wereldoorlog verbeterde het fabricageproces van de kartonnen legpuzzels en daalde de verkoop van duurdere houten legpuzzels. 

Stansen en breken
Tegenwoordig is het produceren van legpuzzels volledig gemoderniseerd en komen ze in verschillende soorten en maten. De afbeelding wordt op het stuk kanton gelijmd. Vervolgens moeten de platen een aantal dagen drogen, tot al het vocht van de lijm uit het karton verdwenen is. Daarna maakt een stansmachine er echt een puzzel van. In deze machine zitten scherpe mesjes met kronkelende puzzelvormen. Door deze in het karton te persen, oftewel stansen, verandert de kartonplaat in één klap in een puzzel van wel 1000en stukjes. Veel handiger natuurlijk dan hoe dit vroeger werd gedaan. Elke puzzel heeft zijn eigen stansmes, zodat elk type puzzel een unieke uitsnede heeft. Na het stansen gaat de puzzelplaat door een speciale puzzelbreekmachine om alle losse stukjes te creëren en in zakken te doen. De zakken worden verpakt in dozen, die binnen de kortste keren bij jou op de eettafel staat, klaar om de puzzel te leggen. Deze massaproductie maakt puzzelen tegenwoordig een betaalbare vorm van entertainment.  

Welke puzzel was de eerste puzzel die jij ooit hebt gelegd? We zijn benieuwd! Laat het ons weten in de reacties.

×